راهنما و سوالات متداول
چاپ افست نام دیگر آن لیتوگرافی افست است. فناوری به کار رفته در این دستگاه چاپ، شامل زینک های آلومینیومی است که برای ارسال تصویر بر روی کاغذ از سیلند بلنکت استفاده می کند و از این طریق تصویر بر روی کاغذ ثبت می شود به این فرایند چاپ افست می گویند، زیرا که در این عملیات جوهر به صورت مستقیم بر روی کاغذ انتقال پیدا نمی کند. یکی از بهترین دستگاه های چاپ برای تیراژ بالا دستگاه افست می باشد که می تواند هر گونه محتوایی (متن یا تصویر) را بر روی کاغذ چاپ کند. همچنین این مدل دستگاه گزینه مناسبی برای چاپ با مقادیر بزرگ به شمار می آید که این قابلیت را دارد که به صورت دقیق و با کیفیت بالا و مرتب فرایند چاپ را به انجام برساند. در دستگاه های چاپ افست فایلی که برای چاپ ارسال می شود به چهار رنگ تشکیل دهنده آن به نام CMYK تقسیم می شود و این رنگ ها بر روی سطح ورقه آلومینیومی چاپ می شوند. فرایند چاپ با این نوع چاپگرها روان و ساده بوده و تنظیمات آسانی دارد از این رو می توان گفت که کار با آن نیاز به مهارت بالایی نداشته و راحت می باشد. مراحل چاپ افست شامل طراحی، لیتوگرافی، چاپ میشود و تفاوت های میان چاپ افست و چاپ دیجیتال در نوع کاغذ، هزینه، سرعت، کیفیت، دقت، حساس بودن زینک، مقیاس کوچک اشاره کرد.
جلد گالینگور که به آن جلد سخت نیز می گویند نوعی پوشش مخصوص کتاب از جنس گالینگور است که با نوعی پارچه مخصوص پوشیده می شود، البته گاهی در برخی کتب برای این پوشش از چرم، جیر و یا یوف نیز استفاده می شود در جلد گالینگور اطلاعات مربوط به کتاب که شامل نام کتاب، نویسنده ، سال چاپ می شود بر روی خود جلد حک می شود. برای این نوع جلد می توان سالنامه ها را مثال زد که علاوه بر ظاهر زیبا و خاصی که دارد از ماندگاری بالایی نیز بر برخوردار است. مهم ترین و اصلی ترین ویژگی بارز جلد گالینگور می توان به نرم بود آن اشاره کرد که به دلیل وجود ستون فقرات در بخش میانی آن است که علاوه بر این که موجب سفت و محکم بودن کتاب می گردد این ویژگی باعث می شود در زمانی که کتاب بر روی سطوح صاف مانند قرار دارد بر اساس تعداد صفحاتش باز بماند. جلد کتاب هایی که جنس آن ها از گالینگور است معمولا براق بوده و برای قطع آن ها از نوع وزیری استفاده می شود. جلد گالینور دارای مزایای ویژه ای می باشد که از جمله مهم ترین آن ها می توان به امکان کم و زیاد نمودن برگه های کتاب بعد از صحافی، امکان زرکوب و طلاکوب بر روی جلد آن در صحافی، برخورداری از ظاهری شیک و زیبا، استحکام برگه های صحافی شده، پایایی و طولانی بودن مدت زمان ماندگاری کتاب اشاره کرد. این نوع جلد معمولا توسط دانشجویان برای صحافی پایان نامه هایشان استفاده می شود، البته لازم به ذکر است که این صحافی در بسیاری از شرکت ها و سازمان ها نیز استفاده می شود زیرا به دلیل استحکام بالایی که دارد ماندگاری زیادی نیز دارد. از آنجا که جلدهای نرم معمولی دارای قیمت ارزانتری بودند برای کتاب هایی که ناشناس و یا ارزش چندانی نداشتند استفاده می شد و جلد گالینگور به دلیل ماندگاری بیشتری که دارند به کتب ارزشمند و سرشناس اختصاص پیدا کردند. اگر شما صاحب کتاب ارزشمندی هستید که تمایل دارید برای سالیان طولانی آن را حفظ کنید و می خواهید آن را سالم نگهدارید لازم است برای این کار نوع صحافی و جلد آن را به گونه ای انتخاب کنید که بتواند علاوه بر زیبایی محافظ خوبی برای برگه های ارزشمند کتابتان باشد، که برای این منظور جلد گالینگور و یا جلد سخت می تواند گزینه مناسبی باشد.
چاپ دیجیتال کتاب فرآیند گرفتن تصویر دیجیتالی و انتقال مستقیم آن به دستگاه چاپ است. شیوه کار چاپگرهای خانگی و حرفهای یکسان است، با این تفاوت که در چاپخانه کتاب سرعت چاپ، کیفیت چاپ و دقت رنگ بسیار بالاتر است. مهم ترین ویژگی آن کیفیت بالا در برابر هزینه کم می باشد که نقش بسیار تاثیرگذاری نیز در این صنعت داشته است. در چاپ دیجیتال پلیت ها حذف شده اند و چاپگر به صورت مستقیم داده ها را از رایانه دریافت کرده و آن ها را بر روی سطح چاپی انتقال می دهد، با استفاده از این ویژگی می توان قبل از انجام چاپ کلی یک نمونه برای مشتری تهیه کرد. یکی از ویژگی های بارز چاپ دیجیتال امکان چاپ کتاب در تیراژ محدود است، از این رو این امکان برای مشتری وجود دارد تا از سطوح چاپی مختلف با طرح های متنوع در نسخه های دیگر بهرمند شود، به عنوان مثال می توانید برای سفارش کارت ویزیت از طرح های مختلفی و یا سطوح چاپی متفاوتی استفاده کنید. از مزایای چاپ دیجیتال کیفیت و وضوح بالا، سرعت بالا، قابلیت چاپ اطلاعات متغییر، امکان سفارشی ساختن چاپ، تنوع در سطوح و ابعاد چاپی، است. 7 روش برای چاپ دیجیتال وجود دارد اعم از : چاپ دیجیتال نوری، چاپ دیجیتال حرارتی، تصعید رنگ، چاپ، چاپ جوهر افشان، چاپ الکتروگرافی و چاپ مارکر لیزری است.
کلمه شابک مخفف شماره استانداد بین المللی است و نوعی مجو ز برای انتشار کتاب به شمار می آید که می بایست حتما آن را که از سوی خانه کتاب صادر می شود برای کتابی که قصد چاپ آن را دارید دریافت کنید. کلمه شابک تا سال 2006 به صورت ده رقمی صادر می شد ولیکن پس از آن در سال 2007 تعداد ارقام شابک به 13 رقم تغییر پیدا کرد، شابک ها با استفاده از نوعی فرمول ریاضی خاص محاسبه می شوند. شابک یا شماره استاندارد بین المللی کتاب، شماره ای یکتا و به عنوان نماینده ای برای مابقی مشخصات کتاب در سیستم های مکانیزه محسوب می شود، این شماره به عنوان ابزاری برای ایجاد و تسهیم و پیگیری سیستماتیک چاپ کتاب است. شابک بر روی انواع چاپ کتاب های مختلف کاربردهای متفاوتی دارد، اولین و مهمترین کاربرد آن به عنوان شماره شناسایی کتاب و دریافت فیپا می باشد، هنگامی که اطلاعات فیپا و شابک بر روی یک کتاب به ثبت می رسد تمامی حقوق مادی و معنوی آن برای نویسنده اثر حفظ می شود. در واقع شابک و فیپا به عنوان سند کتاب محسوب می شوند و دقیقا مانند سندی ثبتی برای حق مالکیت کتاب لازم است، شابک و فیپا این امکان را برای نویسنده فراهم می کنند که با در اختیار داشتن این دو مجوز رسمی مالکیت خود را برای آن اثر به اثبات برسانند.
فیپا همان فهرست نویسی قبل از چاپ کتاب است که به صورت توصیفی و تحلیلی آن را در صفحه حقوقی و یا شناسنامه کتاب به ثبت می رسانند. طرح فیپا برای اولین بار در سال 1870 در آمریکا پیشنهاد داده شد و برای اولین بار در سال 1901 توسط کتابخانه کنگره آمریکا به کار گرفته شد، و این طرح مجددا در سال 1971 برای بار دوم توسط شیوه ای که برگرفته از طرح فهرست نویسی از منبع اصلی کتاب بود در کتابخانه کنگره آمریکا مورد بررسی قرار گرفت.بعد از گذشت سه سال بیش از 65 درصد از کتابخانه های موجود در آمریکا قبل از اینکه اقدام به انتشار کتاب کنند ابتدا فهرست برگه را دریافت می کردند، و جالب است که بدانید این طرح در انگلستان در سال 1876 پیشنهاد داده شد ولیکن در سال 1977 به صورت کاملا رسمی اجرا گردید و در سال 1981 بیش از 90 درصد کتابخانه های انگلیس از این طرح استقبال کرده و از آن استفاده کردند، و اکنون اکثریت کشورهای جهان این طرح را اجرا می کنند. رای درخواست فیپا تنها از طریق الکترونیکی می توان اقدام کرد از این رو لازم است که ناشران حقیقی و حقوقی به عضویت فیپای الکترونیکی در آیند و بعد از این که از این سامانه شناسه کاربری و رمز عبور دریافت کردند درخواست خود را برای دریافت فیپا به صورت الکترونیکی به وبگاه سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ارسال کنند، بعد از ارسال موفقیت آمیز درخواست کد رهگیری را دریافت را خواهید کرد، چنانچه اطلاعاتی را که برای این درخواست نیاز است به صورت صحیح و دقیق ارسال کرده باشید بعد از گذشت مدت زمان مشخصی، می توانید فیپای کتاب را در سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی مشاهده کنید. مدت زمان مورد نیاز برای صدور فیپای الکترونیکی در صورتی که اطلاعات را به صورت دقیق و کامل ارسال کرده باشید برای کتاب هایی که می خواهید مجددا به چاپ برسانید 3 روز و برای کتاب های چاپ شده توسط یک ناشر دیگر 5 روز و کتاب هایی که برای نخستین بار است که به چاپ می رسند 12 روز کاری به طول می انجامد. برای اخذ فیپا و کسب اطلاعات لازم در این زمینه می توانید با 724 چاپ تماس بگیرید و از راهنمایی های مرکز چاپ 724 بهرمند شوید. مدارک مورد نیاز برای اخذ فیپا شامل تصویر شناسنامه و یا کارت ملی نویسنده و یا نویسندگان، فایل نهایی کتاب، که می بایست این فایل به صورت کامل ویراستاری، صفحه آرایی شده و همچنین کد شابک را نیز دریافت کرده باشد. مشخصات اصلی کتاب که شامل تعداد صفحات، کد شابک، سال چاپ کتاب و قطع می شود. در خصوص کتاب های ترجمه شده نیز می بایست صفحه عنوان کتاب اصلی به صورت اسکن شده ارسال گردد. روش های تماس با واحد فیپا، تلفن گویای 88191132-021 و یا این که به پست الکترونیکی آن به آدرس fipa@nlai.ir مراجعه کرده و درخواست عضویت خود را اعلام نمایید. حداکثر تعداد مجاز و اندازه فایل ارسالی برای فیپای الکترونیکی حداکثر در حد مگابایت حجم است.
انتشارات آنلاین به عنوان یکی از روش های پرطرفدار چاپ و نشر کتاب، باعث صرفه جویی در هزینه و زمان مولفین و نویسندگان می شود. انتشارات متخصصان به عنوان پیشروترین موسسه چاپ و نشر کتاب، با ارائه خدمات مشاوره و چاپ آنلاین کتاب، فرآیند چاپ کتاب را برای مولفان آسان و بی دغدغه می کند. به علاوه، این خدمات برای مولفان در هر جای دنیا این امکان را فراهم کرده که بدون مراجعه حضوری اقدام به محاسبه آنلاین هزینه های چاپ کتاب و در نهایت چاپ کتاب خود بکنند.
با توجه به اینکه فرآیند چاپ کتاب توسط خود مولف پیگیری می شود، نگرانی های مرتبط با کیفیت و توجه به جزئیات نیز به حداقل می رسد. به همین دلیل، انتشارات آنلاین متخصصان به عنوان یکی از بهترین گزینه های چاپ کتاب، به تمامی نویسندگان و مترجمان کشور توصیه می شود.